zaterdag 8 oktober 2011

De Herfstaster














We zijn nu alweer dik in de herfst. En dat zullen we merken ook!
Flinke regenbuien gaan over ons land. De herfstaster ben ik gaan waarderen omdat ze de kleuren in de tuin in deze donkere herfstmaanden op kunnen fleuren. Je kan ze o.a. in het paars, rood, wit, geel en in het violet-blauw krijgen. De bloemen beginnen in juli te bloeien tot ver in de herfst.  Vlinders en andere insecten maken daar dankbaar gebruik van. De herfstaster kan goed gecombineerd worden met andere bodembedekkende bloemen. Het is een sterke plant dus heeft hij weinig onderhoud nodig. Maar hij is wel gevoelig voor meeldauw. Je kan ze vermeerderen door scheuren en als ze uitgebloeid zijn moet je ze tot aan de grond afsnoeien.


Veel Bloem Geluk! 

donderdag 15 september 2011

De Spaanse Margriet














Om toch nog een zomergevoel te krijgen haal ik Spaanse margrietjes in huis. Ze fleuren de tuin gelijk op ..toeval of niet..de zon begint gelijk te schijnen. We kunnen nog 3 weken van de zomer genieten. Beter laat dan nooit  Het Spaanse margrietje wordt ook wel veldster of kaapse margriet genoemd. In het Afrikaans jakkalsbos, Vanstadensrivier madeliefie of Sondagsrivier madeliefie. Ja, het Spaanse Margrietje komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. De vorm van de bloemetjes variëren en de kleuren zijn in het wit, geel , roze en oranje en paars te verkrijgen.
De Spaanse margriet is een vaste plant maar wordt in Nederland toch als eenjarige aangeboden. De plant kan groeien tot wel één meter hoog.
In de winter kan je de plant beter maar naar binnen halen. Je kan de Spaanse Margriet stekken en daar het beste bewortelingspoeder voor gebruiken. Ze staan het liefst in de volle zon. Maar voorzichtigheid geboden; het Spaanse Margrietje bevat blauwzuur en kan giftig zijn voor diertjes.

Veel Bloem Geluk! 

woensdag 3 augustus 2011

Het Zeeuws Knoopje















De allereerste keer dat ik het Zeeuws knoopje (Astrantia major) zag was bij een landgoedfair in Utrecht. Ik was gelijk gecharmeerd van de bloemetjes. Het zijn opgebouwde kransjes van piepkleine bloempjes met bloemschutblaadjes. Het Zeeuws knoopje is een heel makkelijke plant. Voelt zich het beste in de zon.. maar kan toch ook wel in halfschaduw staan. De bloemetjes komen de hele zomer op. In de border met meerdere van z’n soort komt het plantje het beste tot zijn recht. Je kan ze vermeerderen door scheuren of zaaien. Er zijn verschillende variëteiten in het rood, roze ,wit, groen/wit en bruinrood. Oorspronkelijk komen voor in Midden en Oost Europa en Azië. Het bloempje wordt ook als inspiratie gebruikt voor sieraden o.a. knopjes!

Veel Bloem Geluk!

vrijdag 1 juli 2011

De Fuchsia











Ik heb diversen hangfuchsia’s in mijn tuin. Er zijn wel 100 verschillende soorten.
Je hebt ze in enkelbloemige, dubbelbloemige, hang- en trosbloemige.  De fuchsia is ontdekt in de 17e eeuw. Ontdekkers namen zaden mee op één van hun reizen door Zuid-Amerika. De bloem is vernoemd naar Leonard Fuchs.  Het zijn echte zomer- bloeiers en met goede zorg kunnen ze de winter goed door komen.
De plant kan op een koele plaats overwinteren. Je moet ze dan geen water meer geven. In het voorjaar oppotten met goede potgrond met klei. Die zorgt er voor dat water goed wordt vastgehouden. Dat hebben ze wel nodig want half april kunnen de fuchsia’s al weer naar buiten voor een nieuw vrolijk bloeiseizoen.

Veel Bloem Geluk!

woensdag 1 juni 2011

De Boerenjasmijn














De Boerenjasmijn wil een mooi plekje in de zon in een humusrijke grond.
Het is een flinke overhangende struik..hij kan zeker 3 tot 4 meter hoog worden.
De struik begint al te bloeien in mei en bloeit tot ver in juli. Om er lang van te genieten moet je gelijk na de bloei snoeien. Je mag tot aan de basis van de struik snoeien..dat is wel drastisch..maar hij komt volgend jaar echt weer heel mooi op! We hebben eens geprobeerd de struik tot aan de wortels weg te halen omdat hij op de grenslijn van de tuin stond. De wortels waren zo sterk..dus hebben we hem maar laten zitten. De boerenjasmijn trok zich er niks van aan en kwam het volgende jaar gewoon weer op alsof er niks aan de hand was..en kijk nu…een juweel!

Veel Bloem Geluk!

donderdag 19 mei 2011

De Aster














De aster is een fleurige bloem ze zijn in het roze, paars, rood, wit, geel en in het violet-blauw Vlinders en andere insecten maken dankbaar gebruik van de kleurrijke bloem. De aster kan goed gecombineerd worden met andere bodem- bedekkende bloemen. Het is een sterke plant dus heeft hij weinig onderhoud nodig. Maar hij is wel gevoelig voor meeldauw. Je kan ze vermeerderen door scheuren en als ze uitgebloeid zijn moet je ze tot aan de grond afsnoeien.

Veel Bloem Geluk!

woensdag 11 mei 2011

De Griekse Sierui


















Vorige jaar in de herfst de bloembolletjes geplant en nu komen ze in volle glorie op. Het plantje ruikt naar uien. Maar in de tuin toch niet onaangenaam. Deze sierui, Allium bulgaricum , heeft hoge bloemstelen met meerdere bloemrozetjes. Het zijn prachtige klokvormige witte-groene bloementjes, die aan de buitenkant wijnrood zijn. Tijdens de bloeitijd worden deze door de overvloedige nectar vaak bezocht door hommels. Het is hun favoriete bloem De bloeitijd is in mei en juni. De beste plek om ze te planten is in half schaduw. Deze bloem is ook geschikt om in droog- boeketten te verwerken.

Veel Bloem Geluk!

zondag 1 mei 2011

Lelietjes-van-dalen














Op 1 mei geven de fransen hun geliefde een bosjes Lelietjes-van-dalen, of mei- klokjes genoemd, omdat het geluk zou brengen. Op die dag wordt in Frankrijk de dag van de arbeid gevierd.  Ze krijgen er zelfs een vrije dag voor.  Die vrije dag hebben wij in Nederland net gehad met koninginnedag  Vrijwilligers van het rode Kruis verkopen deze takjes op de 1 mei markten.  De Lelietjes-van-dalen zijn witte, geurende bloemetjes die in mei bloeien maar toch heel giftig zijn.  Ze komen voor in bosrijke streken, maar kunnen ook goed in eigen tuin worden gehouden.  Plant ze in de zon of halfschaduw en in bijna alle grondsoorten voelen ze zich thuis.  
In de border kunnen ze goed onder struiken staan en met veel andere planten of bolgewassen gecombineerd worden.  Ze worden gedecoreerd in bruidsboeketten  en worden ook verwerkt in parfums.  Kortom…een veelzijdig bloemetje!

Veel Bloem Geluk!

zaterdag 30 april 2011

De Amaryllis















De Amaryllis is een statige grote bloem uit Zuid-Afrika. Er zijn veel verschillende soorten en kleuren. De ene heeft maar één kleur en de ander heeft verschillende kleuren op zijn bloemblad.  Er zijn 5 basistypen bloem: enkelvoudige, dubbelvoudige, miniatuurvorm, cybister en trompet. Je hebt van de Amaryllis lang plezier omdat niet alle bloemen tegelijkertijd bloeien. Hippeastrum betekent ridderster. Zet de Amaryllis niet in 'n te warme kamer en draai afentoe voor een gelijke matige groei.

Veel Bloem Geluk!

dinsdag 26 april 2011

De Skimmia














De Skimmia is een groenblijvende heester. Ze kunnen goed in de schaduw en halfschaduw. Ze worden ongeveer zo’n 1 meter hoog. De mannelijke exemplaren van de Skimmia zijn mooier dan de vrouwelijke. Ze zijn kleurrijker en verspreiden een sterkere geur. Er zijn veel variëteiten. De meest voorkomende en makkelijkste struik is de Japonica.  Skimmia japonica Rubella is zo'n typisch mannelijke plant. In de winter heeft deze struik een diep karmozijnrode gloed over de knoppen.  In het voorjaar openen deze knoppen zich en komen er ivoorwitte bloemen uit te voorschijn. Als je in het voorjaar wat koemestkorrels aan z’n wortel voet strooit wordt je beloont met bloemen en bessen. Alle Skimmia's bloeien rijk, maar niet alle planten laten zomaar bessen zien in het najaar Daarvoor heb je persé mannetjes en vrouwtjes nodig. De mannetjes dragen meeldraden in hun bloem; de vrouwtjes hebben stampers. Ook hier weer, de mannelijke plant bevrucht de vrouwelijke plant. Gevolg is dat uitsluitend vrouwelijke planten later bessen dragen. Het maakt niet uit welke soort of variëteit bij elkaar worden gezet; als er maar van elk geslacht een exemplaar aanwezig is.  Hoewel…hmmm...ik heb maar één Skimmia Japonica in m’n tuin staan.  De enigste struik die we van de vorige bewoonster hebben geërft. Hij doet het prima en ook zonder het vrouwelijke exemplaar krijgen we toch besjes. Gelukkig maar... want dochterlief had hem een keer helemaal kaal geplukt!

Veel Bloem Geluk!

donderdag 21 april 2011

De Bruidssluier















In mijn tuintje staat een bruidssluier en groeit over een prieel. Hij dient zowel als parasol voor de felle zon, als bescherming tegen de regen.  Je kan er heerlijk onderzitten.  Vorige zomer begon er een merel paartje te nestelen..maar helaas ze houden niet van pottenkijkers. En verlieten het nest.  De bruidsluier groeit als een tierelier en overheerst wel de andere klimplanten. Ze kunnen wel 15 meter lang worden.  De kleine bloemetjes zijn groenachtig–wit.  Je kunt de bruidssluier het beste in het voorjaar snoeien.. of tot de grond afsnoeien. Hebben wij begin overig jaar gedaan..hij kwam zo sterk terug. We hebben de hele zomer er zo van genoten! 

Veel Bloem Geluk!

maandag 18 april 2011

De Lampionplant


















De zaadjes van de lampionplant rond april zaaien. In het begin zijn ze lampionnetjes nog groen…maar moeten tenslotte oranje kegelvormige bloemen worden.  Ze wil- len graag op een warme, zonnige standplaats staan.   De beste tijd om te oogsten is voordat de flinke herfstregen begint. Je kan ze droegen en verwerken in je (herfst) bloemstukken. Wel met deze bloemen voorzichtig zijn...ze zijn een beetje giftig!

Veel Bloem Geluk!

vrijdag 15 april 2011

Lelietjes-van-dalen














Op 1 mei geven de fransen hun geliefde een bosjes Lelietjes-van-dalen, of mei- klokjes genoemd, omdat het geluk zou brengen. Op die dag wordt in Frankrijk de dag van de arbeid gevierd.  Ze krijgen er zelfs een vrije dag voor.  Die vrije dag hebben wij in Nederland net gehad met koninginnedag  Vrijwilligers van het rode Kruis verkopen deze takjes op de 1 mei markten.  De Lelietjes-van-dalen zijn witte, geurende bloemetjes die in mei bloeien maar toch heel giftig zijn.  Ze komen voor in bosrijke streken, maar kunnen ook goed in eigen tuin worden gehouden.  Plant ze in de zon of halfschaduw en in bijna alle grondsoorten voelen ze zich thuis.  
In de border kunnen ze goed onder struiken staan en met veel andere planten of bolgewassen gecombineerd worden.  Ze worden gedecoreerd in bruidsboeketten  en worden ook verwerkt in parfums.  Kortom…een veelzijdig bloemetje!

Veel Bloem Geluk!

donderdag 7 april 2011

De Vlinderstruik














De vlinderstruik (Buddleja davidii) doet zijn naam eer aan.  De struik trekt namelijk enorm veel vlinders aan.  Ze zijn in véél verschillende soorten te verkrijgen. 
De kleuren zijn paars, wit, roze, rode of geel. De struik kan wel zo’n 3 meter hoog worden.  Hij moet wel elk jaar, in april, gesnoeid worden tot wel 50 cm boven de grond  want dat bevordert de conditie van de vlinderstruik.  Het vermeerden van de vlinderstruik gaat via stekken of zaad. Maar stekken is het meest eenvoudigst omdat het maar zelden lukt om het zaad te laten kiemen. De vlinderstruik staat het liefst in de volle zon, maar doet het ook goed in halfschaduw.  Maar in de volle zon trekt hij meer vlinders aan.

Veel Bloem Geluk!

dinsdag 5 april 2011

De Lupine













Lupine is een kleurige borderplant. Ze hebben mooie lange sierlijke bloemtrossen.
Je hebt ze in verschillende kleuren en tinten. Paars, blauw, roze, wit, bruin , rood
en geel. Lupine betekent wolf. Het was vroeger voedsel voor de armen. Nu wordt
de lupinemeel verwerkt in pasta’s koekjes, pannenkoekenmeel en snacks.  Soms
kan je er flink allergisch voor zijn..dus voorzichtig! De Lupineplant is niet veel- eisend. Je hoeft ze niet te bemesten. Ook vindt hij het best om in de volle zon of
in halfschaduw te staan.  Ze bloeien uitbundig van mei tot juli.

Veel Bloem Geluk!

vrijdag 1 april 2011

Het Sneeuwklokje













Zij komen al heel vroeg uit de grond en zo kondigen ze het voorjaar aan.
Het is een sterk bolgewas en worden 25 cm hoog.
Sneeuwklokjes groeien in groepjes. Zo kunnen er weer nieuwe bollen ontstaan.
Je kan ze goed combineren met krokusjes. Ze groeien op schaduwrijke grond..

dus kunnen ze ook heel goed onder bomen geplant worden.
De bloei is vroeg in het jaar en dit lijkt ongunstig voor het bezoek van insecten 

ter kruisbestuiving, maar zo verrast de natuur je toch elke keer weer. 
Bijen en hommels halen bij gunstig weer al vanaf februari stuifmeel en nectar uit 
de sneeuwklokjes. Maar pas wel op, sneeuwklokbollen zijn giftig voor de mens!

Veel Bloem Geluk!

maandag 28 maart 2011

De Kamperfoelie














Ik weet nog goed dat ik als klein meisje bij mijn vader achterop zat. We fietsten vaak naar het park. Aan de ingang van het park stond een hoge boog met volop bloemen erin. Die ik zo heerlijk vond ruiken en zo wonderlijk mooi vond.  Het bleek kamperfoelie te zijn. Vorig jaar heb ik ze dan ook eindelijk in mijn tuin geplant en alle herinneringen komen naar boven…jeugdsentiment! Je hebt ze in vele soorten en kleuren. Ik heb ‘n gele variant in mijn tuintje staan. Zo rond juni, juli staat hij in bloei. Ik kan daar dan zo van genieten. Kamperfoelie betekent geitenblad. Waarom? Nou misschien kunnen ze net als geitjes goed klimmen want je moet ze wel goed in de gaten houden dat ze niet woekeren. Verder zijn ze niet te kieskeurig want ze kunnen in ieder grondsoort. 

Veel Bloem Geluk!

vrijdag 25 maart 2011

De Gerbera













De Gerbera is een bloem met zeer intense, felle en heldere kleuren o.a.  in oranje, geel, rood, paars, zalm, wit roze en ook in tweekleurig. Gerbera’s spreken met hun kleuren. Ze stralen vrolijkheid en levendigheid uit. De lange stengels van de gerbera zijn behaard, waardoor ze er wollig uitzien en zacht aanvoelen. De oranje gerbera is het symbool van de "Wereld niet roken dag" op 31 mei,  ooit begonnen in Scandinavië.  De Landcape Gerbera is een potplant die zich onderscheid van alle andere Gerbera’s. Hij is compact, heeft veel bloemen en is een kleurige verschijn- ing. Het meeste unieke is wel dat deze kleurrijke plant het buiten op het terras of in de tuin heel goed doet.

Veel Bloem Geluk!

woensdag 23 maart 2011

De Hertshooi

 











Over smaak valt niet te twisten..ieder heeft toch wel zijn eigen voorkeur.
Dit plantje vind ik erg mooi! Het hele jaar is hij erg mooi.
Het struikje is sierlijk. De bladeren staan kruisgewijs tegenover elkaar.
Er zijn meer dan 400 soorten bekend van de hertshooifamilie.
De bloemen staan op de toppen van de stengels.
De lange meeldraden zijn als lange wimpers.
Ze bloeien van begin juni tot september.
De hertshooi kan zowel in de zon en in de halfschaduw groeien.
Ze worden ongeveer 1 meter hoog.
De besjes kleuren per seizoen van rood naar bruin/zwart.
Ook de bladeren verkleuren naar een koperkleurige tint.
Maar pas op..deze struik kan makkelijk door je tuin heen wandelen
Opeens duikt hij ergens anders ook op!
Ze worden ook vaak verwerkt in een boeket
Ja ik vind dit struikje zeer bijzonder
 

Veel Bloem Geluk!

dinsdag 22 maart 2011

De Amandelboom















De Prunus triloba of te wel het amandelboompje bloem geeft prachtige dubbelroze bloemen en natuurlijk amandeltjes. Ik heb er eentje in m’n tuintje staan..en kan daar ontzettend van genieten .Het amandelboompje is afkomstig uit Oost-Azië   
De bloemen komen zo rond maart en april. Het amandelboompje hoeft nauwelijks gesnoeid te worden. De amandeltje kunnen in augustus geoogst worden. Amandelen worden veel gebruikt in snoep, chocolade en gebak en taart. Zoete amandelen worden gebruikt als basis voor de echte amandelspijs of marsepein.
Maar wordt ook wel vervangen door perzikpitten omdat te veel amandeltjes eten eigenlijk gevaarlijk is..ze zijn namelijk ook giftig! Je kunt ze ook heel goed als decoratie gebruiken op koeken en taart. Amandelen kan je roosteren en toevoegen aan gerechten.. Maar je kunt ze ook gewoon als knabbeltjes tussendoor eten of in oosterse recepten verwerken. Maar doe het dan wel met mate hoor!


Veel Bloem Geluk!

donderdag 17 maart 2011

De Goudsbloem














Het is een één jarige oranje plant, soms ook wel met gele bloemen.
De plant wordt zo’n 45 cm hoog en heeft stompe bladeren.
Het plantje groeit van mei tot november.
Zet hem in het zonnetje en je hebt een ideale aanvulling in je siertuin.
De bloemen kunnen worden gebruikt in soepen (niet meekoken)
Wordt ook gebruikt als kleurstof voor in kaas, boter, of andere levensmiddelen.
Oók kan je er olie van maken.
Vroeger werden de bloembladen gebruikt voor vervanging van saffraan.
Je kunt ze over rauwkostsalades, aardappelen en toetjes strooien.
De goudsbloem wordt ook verwerkt in allerlei zalfjes,
speciaal voor kloofjes, droge lippen en brandwonden.
De goudsbloem bevat een natuurlijk antibioticum.
Je kunt er natuurlijk ook thee van maken en dat is weer héél goed voor je spijsvertering!


Veel Bloem Geluk!

woensdag 9 maart 2011

De lavendel














Het is een geurige paarse bloem in veel verschillen soorten.
Ze groeien het beste op een zonnige en open plaats.
Lavendel is een winterhard, groenblijvend en prachtig decor voor je border. 
De bloemen worden vooral bezochtdoor hommels en vlinders
Lavendel kan vermeerderd worden door zaaien en stekken.
In Zuid-Frankrijk zie je velden met Lavendel.
Die worden daar geteeld om parfums en geparfumeerde zeep mee te maken. 
Het wordt al eeuwenlang gebruikt door de Grieken en Romeinen. 
Zij kenden de aromatische eigenschappen maar al te goed. 
Zij maakten er zalven van en dachten er koorts mee te kunnen bestrijden.
Het was 'n favoriet voor in bad.  De naam Lavandula is afkomstig van het Latijnse woord lavare; dat wassen betekent.
Je kan Lavendel bloemen hangend in bosjes drogen. Decoratief mooi en ook om onaangename geurtjes en motten te verdrijven. Toch is lavendelolie veilig voor alle leeftijden. Mensen met hooikoorts of astma kunnen er wel  allergisch voor zijn.
In de keuken ook goed te bereiden voor op salades.
Tevens wordt van Lavendel ook thee getrokken en je hebt ook Lavendelmarmelade, lavendelazijn en Lavendelroomijs.. mmmm!
 
Veel Bloem Geluk!

maandag 7 maart 2011

De Narcis













De Narcis is een echte lente bloem. Hij kondigt aan dat het voorjaar eraan komt. En..deze maand begint de lente..hoera! Ik verlang er zo naar. 
Heerlijk de geur van bloemen en de vogels die zingen.
Sinds de 16e eeuw zijn mensen geïnteresseerd in de narcis.
Ze staan ook bekend als snijbloem en potplant.
Narcissen groeien in elke tuingrond als deze maar voldoende humus bevat.
Je plant de narcis zo’n 10 -12 cm diep, legt ze 12-15 cm uit elkaar.
Je kan ze ook een paar jaar in de grond laten zitten.
Maar dan worden ze wel steeds kleiner.
Het is dus aan te raden om ze om de 3 jaar te rooien.
Uit mekaar te halen en opnieuw te planten.
Toch wel op een andere plek, zodat ze vernieuwde groeikracht krijgen.
Je kunt ze binnen op een droge plek laten overwinteren.
Wel een waarschuwing; de bollen zijn zéér giftig!

Veel Bloem Geluk!

maandag 28 februari 2011

Het Viooltje














De viooltjes zijn zo mooi met hun fluweelzachte bloemetjes. Ze staan zo gezellig in de tuin. De tuincentra staan er vol mee, dus kan je er niet om heen. Voor in de border kun je normale tuingrond gebruiken. In bakken of potten kan je het beste potgrond gebruiken. Het water moet er dan wel gemakkelijk uit kunnen lopen.
Ik moet denken aan een versje wat vroeger in mijn poëziealbum was geschreven…

Meisjes die viooltjes dragen,
krijgen zoentjes zonder vragen.
Maar die jongens die dat doen,
hebben geen fatsoen!

Viooltjes wordt vaak verwerkt in parfums. Ook wordt er snoep van gemaakt.
De jonge blaadjes bevatten, als ze gekookt zijn, veel vitaminen.
Het bloempje wordt ook gebruikt als decoratie van maaltijden.
De bloemen, bladeren en de wortels worden vaak medicinaal gebruikt.
Het viooltje staat symbool voor nederigheid. 


Veel Bloem Geluk!

zaterdag 26 februari 2011

De Blauwe Druifjes














Om al vast een voorproefje te krijgen van het voorjaar heb ik blauwe druifjes bij het tuincentrum gekocht. Daar staan ze volop ..geplant in potten, bakken of in manden. 
In m’n nopjes reed ik met de druifjes naar huis. Prachtig strakjes die blauwe gloed op de eettafel en ze ruiken dan zo lekker. Nu zitten de bloemknopjes nog dicht..maar in de warme huiskamer zullen ze wel gauw uitkomen.
De druifjes in de tuin, die ik in het najaar heb geplant, laten nog even op zich wachten. In maart schieten ze uit de grond. In april en mei bloeien ze dan in volle glorie.
De blauwe druifje is familie van de Hyacint. Je hebt ze ook in de witte vorm.
De kogelvormige bloemetjes groeien in Nederland vooral in graslanden, langs duingebieden en in het bos.
Ze stellen weinig eisen aan de grond. Ze kunnen halfschaduw en in de zon staan.
Je kan het bolletje het beste zo’n 10 cm diep planten.
In een groepje staan ze prachtig maar je kan ze natuurlijk ook combineren met andere bloembollen. Als je de bolletjes in de grond laat zitten, bloeien ze het jaar daarop eerder dan nieuwe geplante bolletjes.
Laat het voorjaar maar komen! 


Veel Bloem Geluk!

donderdag 24 februari 2011

De Stokroos

















Twee jaar geleden kreeg ik stokrooszaadjes van een vriendin.
Helaas wist zij niet meer welke kleur het was..
dus het moest een verrassing worden.
Het is een twee jarige, dus moest ik er even op wachten.
Stokrozen kunnen erg lang worden..wel tot 2,5 meter.
Dit jaar was het zo ver, ze schoten uit de grond..
met flinke bladeren en grote bloemknoppen.
Maar ik kon nog niet zien welke kleur ze hadden.
Na een paar dagen niet gekeken te hebben en liep ik weer eens door mijn tuin..
kwamen er prachtig flinke gele dubbelbloemige bloemen me tegemoet.

Veel Bloem Geluk!

maandag 21 februari 2011

De Pioenroos














Deze bloem heb ik leren kennen door mijn schoonvader.
Hij vond pioenrozen zoóó mooi!
In zijn tuin genoot hij dan volop van deze bloemen.
Ook deze bloem, hoe kan het ook, heeft mijn hart gestolen.
Ze staan heel erg mooi in de border..maar ook in een vaas staan ze fantastisch. 
De bloem is enorm.  Pioenrozen kunnen flink uit de kluiten groeien, dus moeten ze wel de ruimte krijgen. De plantdiepte is belangrijk, wanneer het te diep zit kunnen ze slecht of helemaal niet bloeien. Ze kunnen ook goed groeien op lichte zandgronden. Het is toch een gemakkelijke plant.
Maar laat ze toch maar staan waar ze staan want ze houden niet van verhuizen
Als ze toch verplaatst moeten worden, dan in het najaar!
Ze kunnen wel eigenwijs zijn en eens enige jaren op hun bloei laten wachten.
Pioenrozen hebben weinig last van ziektes en plagen..gelukkig maar!!

Veel Bloem Geluk!

zaterdag 19 februari 2011

De Dahlia













Vorig jaar deze bloem voor het eerst in mijn tuin geplant
en ik was gelijk verkocht.
Het zijn echte zomer bloeiers..die je hele prachtige bloemen schenken
waar je de hele zomer volop kan van genieten
Dahlia's zijn er in talloze vormen, kleuren en combinaties.
In mei kunnen de eenjarige geplant worden.
Uigebloeide bloemen moet je wel verwijderen want dat stimuleert de groei
voor de volgende uitbloei.
Hogere dahlia’s moet wel gesteund worden.
De knollen kunnen overwinteren op een koele plek.
Wel vorstvrij en wat toegedekt met vochtig turfmolm.
De dahlia is genoemd naar de Zweedse botanicus Andreas Dahl.
Het is een Griekse meisjesnaam.
En de betekenis..hoe kan het ook..”bloem”
Overigens behoort de Dahlia tot de Compositae. De Zonnebloem (de bloem van maand maart) van de soorten zijn eigenlijk een "neefje" van hem.

Veel Bloem Geluk!

vrijdag 18 februari 2011

De Zonnebloem

















Laten we eens plaats maken voor een hele zonnig bloem..de zonnebloem.
Moeten maar weer eens de zon binnen halen..
Iedereen is maar verkouden en een beetje zon kan nooit geen kwaad.
De zonnebloem is een plant die weinig eisen stelt aan de grond,  dat wel graag op een
zonnige plaats staat. De bloemen worden goed bezocht door allerlei insecten. De koolmezen en halsbandparkieten eten  in het najaar de vetrijke zaden. Zonnebloemen zijn eenvoudig te zaaien (april-mei) en op te kweken.
De bloeitijd is juli tot september De zonnebloem is een tot 3 á 4 meter hoge eenjarige plant. Misschien wel nodig dat ze gesteund moeten worden. Zonnebloemen hebben nauwelijks last van ziekten of plagen, behalve soms van bladluis, maar daar doen de vogels en lieveheersbeestjes zich wel te goed aan. Zonnebloemen worden ook  gekweekt voor de zonnebloem olie, die veel gebruikt wordt in de keuken.  De zonnebloem werd ook geschilderd..de meest beroemde serie schilderijen van Van Gogh.

Veel Bloem Geluk!

donderdag 17 februari 2011

De Hortensia














Ook deze bloemen hebben mij hart gestolen.
Ze geven zo’n boeren landleven tintje in je tuin.
Ze bloeien in de zomer zó uitbundig!
Je hebt veel verschillende soorten.
Mijn laatste aanwinst is de sneeuwbal hortensia "Annabelle”
Ik had al lime groene en blauwe hortensia’s in mijn tuin staan.
Een tip van mijn oudere buurvrouw..als ik die blauwe kleur wilt behouden, 
dat die niet weer roze wordt, moet ik daar wat roestige spijkers bij begraven.
Tja, die heb ik helaas niet..ja mijn vader had daar genoeg van
Hortensia’s zijn er met bolvormige en platgroeiende schermen, 
één- en tweekleurig, in enkel- en dubbelbloemige variëteiten.
Hortensia wordt gekweekt in de opvallendste kleuren: wit, roze,
licht- en blauw en oranjeroze tinten en ook lime groen.
Maar hoe kan het…dat de hortensia zijn oorspronkelijke kleur terug kan krijgen.
Naar de verkleuring van de bloem van hortensia is veel onderzoek gedaan.
Ze kwamen tot de ontdekking dat ijzer en aluminium invloed hebben op de kleur van de bloem.
De kleur van de hortensiabloem reageert op de zuurgraad van de grond.
Het is dus goed mogelijk de kleur van hortensia te beïnvloeden.
Een klein beetje aluminiumsulfaat rond de plant uit te strooien,
behalve als de grond zuur genoeg is
Hortensia’s groeien buiten van juni tot september.
In het voorjaar kan je het beste de hortensia snoeien,
regelmatig snoeien komt de bloei ten goede!

Veel Bloem Geluk!

zaterdag 12 februari 2011

De Hibiscus













In mijn tuintje staat een hibiscus.
Het was eigenlijk ‘n klein zielig struikje.
Ik gooi nooit zo gauw wat weg, dus.. gaf ik hem een
kans om te verhuizen naar een rustig plekje in de tuin.
Vlakbij de schutting, beschut in het ochtend zonnetje.
Stonden wel al een hoop struiken..maar hij kon er nog net achter.
Maar planten kunnen je soms zo verbazen.
Krijgen ze opeens ‘n groeispurt en dan vol in de bloei!
Nou deze dus ook..van kijk mij eens prachtig pronken
Ja ja..je hebt zeker mooie bloemen!
De andere struiken moeten nu plaats voor je maken hoor..
anders wordt het te druk.
De hibiscus kan wel zo’n 3, 5 meter hoog worden.
Ze zijn in het wit, roze, rood, geel, oranje en paarsblauw te krijgen.
Snoeien is eigenlijk overbodig het heeft op zich al een mooie vorm.
Uitgebloeide bloemen mag je wel verwijderen.
In de herfst verkleurt het blad bruin en vallen de bladeren er langzaam vanaf,
zodat er een winterkale struik overblijft.
De hibiscus is een goed winterharde struik.
De bloemen bloeien van juni tot ver in oktober.
Je kan dus lang van deze struik genieten.
Sommige bloemen maar 1 dag, andere wel 2 à 3 dagen.
Komt er regen, dan sluit het bloempje zich uit voorzorg!
En van de hibiscus wordt ook thee gemaakt..Proost!

Veel Bloem Geluk!

vrijdag 11 februari 2011

Rode Zonnehoed













De rode zonnehoed heeft een enorme aantrekkingskracht op vlinders. Hij mag dan ook niet ontbreken in de insectentuin. Het is een stevige plant die in de bloei ruim ‘n meter hoog kan worden. De bloemen zijn ook zeer geschikt als snijbloem. Zet ze in de volle zon in een vruchtbare bodem. Verleng de bloeiperiode door de uitgebloeide bloemen regelmatig weg te halen
Vermeerderen kan door zaaien in het voorjaar, door scheuren in de herfst of door wortelstek in de winter. De bovengrondse delen worden verzameld bij het begin van de bloei, en de wortelstokken worden in de herfst geoogst.
Echinacea wordt al zeer lang gebruikt, en met bewezen effect, om infecties te behandelen en te voorkomen. Onderzoek heeft aangetoond dat Echinacea effectief is bij griep, verkoudheid, infecties van ademhalingswegen.

Veel Bloem Geluk!