donderdag 19 mei 2011

De Aster














De aster is een fleurige bloem ze zijn in het roze, paars, rood, wit, geel en in het violet-blauw Vlinders en andere insecten maken dankbaar gebruik van de kleurrijke bloem. De aster kan goed gecombineerd worden met andere bodem- bedekkende bloemen. Het is een sterke plant dus heeft hij weinig onderhoud nodig. Maar hij is wel gevoelig voor meeldauw. Je kan ze vermeerderen door scheuren en als ze uitgebloeid zijn moet je ze tot aan de grond afsnoeien.

Veel Bloem Geluk!

woensdag 11 mei 2011

De Griekse Sierui


















Vorige jaar in de herfst de bloembolletjes geplant en nu komen ze in volle glorie op. Het plantje ruikt naar uien. Maar in de tuin toch niet onaangenaam. Deze sierui, Allium bulgaricum , heeft hoge bloemstelen met meerdere bloemrozetjes. Het zijn prachtige klokvormige witte-groene bloementjes, die aan de buitenkant wijnrood zijn. Tijdens de bloeitijd worden deze door de overvloedige nectar vaak bezocht door hommels. Het is hun favoriete bloem De bloeitijd is in mei en juni. De beste plek om ze te planten is in half schaduw. Deze bloem is ook geschikt om in droog- boeketten te verwerken.

Veel Bloem Geluk!

zondag 1 mei 2011

Lelietjes-van-dalen














Op 1 mei geven de fransen hun geliefde een bosjes Lelietjes-van-dalen, of mei- klokjes genoemd, omdat het geluk zou brengen. Op die dag wordt in Frankrijk de dag van de arbeid gevierd.  Ze krijgen er zelfs een vrije dag voor.  Die vrije dag hebben wij in Nederland net gehad met koninginnedag  Vrijwilligers van het rode Kruis verkopen deze takjes op de 1 mei markten.  De Lelietjes-van-dalen zijn witte, geurende bloemetjes die in mei bloeien maar toch heel giftig zijn.  Ze komen voor in bosrijke streken, maar kunnen ook goed in eigen tuin worden gehouden.  Plant ze in de zon of halfschaduw en in bijna alle grondsoorten voelen ze zich thuis.  
In de border kunnen ze goed onder struiken staan en met veel andere planten of bolgewassen gecombineerd worden.  Ze worden gedecoreerd in bruidsboeketten  en worden ook verwerkt in parfums.  Kortom…een veelzijdig bloemetje!

Veel Bloem Geluk!