zaterdag 30 april 2011

De Amaryllis















De Amaryllis is een statige grote bloem uit Zuid-Afrika. Er zijn veel verschillende soorten en kleuren. De ene heeft maar één kleur en de ander heeft verschillende kleuren op zijn bloemblad.  Er zijn 5 basistypen bloem: enkelvoudige, dubbelvoudige, miniatuurvorm, cybister en trompet. Je hebt van de Amaryllis lang plezier omdat niet alle bloemen tegelijkertijd bloeien. Hippeastrum betekent ridderster. Zet de Amaryllis niet in 'n te warme kamer en draai afentoe voor een gelijke matige groei.

Veel Bloem Geluk!

dinsdag 26 april 2011

De Skimmia














De Skimmia is een groenblijvende heester. Ze kunnen goed in de schaduw en halfschaduw. Ze worden ongeveer zo’n 1 meter hoog. De mannelijke exemplaren van de Skimmia zijn mooier dan de vrouwelijke. Ze zijn kleurrijker en verspreiden een sterkere geur. Er zijn veel variëteiten. De meest voorkomende en makkelijkste struik is de Japonica.  Skimmia japonica Rubella is zo'n typisch mannelijke plant. In de winter heeft deze struik een diep karmozijnrode gloed over de knoppen.  In het voorjaar openen deze knoppen zich en komen er ivoorwitte bloemen uit te voorschijn. Als je in het voorjaar wat koemestkorrels aan z’n wortel voet strooit wordt je beloont met bloemen en bessen. Alle Skimmia's bloeien rijk, maar niet alle planten laten zomaar bessen zien in het najaar Daarvoor heb je persé mannetjes en vrouwtjes nodig. De mannetjes dragen meeldraden in hun bloem; de vrouwtjes hebben stampers. Ook hier weer, de mannelijke plant bevrucht de vrouwelijke plant. Gevolg is dat uitsluitend vrouwelijke planten later bessen dragen. Het maakt niet uit welke soort of variëteit bij elkaar worden gezet; als er maar van elk geslacht een exemplaar aanwezig is.  Hoewel…hmmm...ik heb maar één Skimmia Japonica in m’n tuin staan.  De enigste struik die we van de vorige bewoonster hebben geërft. Hij doet het prima en ook zonder het vrouwelijke exemplaar krijgen we toch besjes. Gelukkig maar... want dochterlief had hem een keer helemaal kaal geplukt!

Veel Bloem Geluk!

donderdag 21 april 2011

De Bruidssluier















In mijn tuintje staat een bruidssluier en groeit over een prieel. Hij dient zowel als parasol voor de felle zon, als bescherming tegen de regen.  Je kan er heerlijk onderzitten.  Vorige zomer begon er een merel paartje te nestelen..maar helaas ze houden niet van pottenkijkers. En verlieten het nest.  De bruidsluier groeit als een tierelier en overheerst wel de andere klimplanten. Ze kunnen wel 15 meter lang worden.  De kleine bloemetjes zijn groenachtig–wit.  Je kunt de bruidssluier het beste in het voorjaar snoeien.. of tot de grond afsnoeien. Hebben wij begin overig jaar gedaan..hij kwam zo sterk terug. We hebben de hele zomer er zo van genoten! 

Veel Bloem Geluk!

maandag 18 april 2011

De Lampionplant


















De zaadjes van de lampionplant rond april zaaien. In het begin zijn ze lampionnetjes nog groen…maar moeten tenslotte oranje kegelvormige bloemen worden.  Ze wil- len graag op een warme, zonnige standplaats staan.   De beste tijd om te oogsten is voordat de flinke herfstregen begint. Je kan ze droegen en verwerken in je (herfst) bloemstukken. Wel met deze bloemen voorzichtig zijn...ze zijn een beetje giftig!

Veel Bloem Geluk!

vrijdag 15 april 2011

Lelietjes-van-dalen














Op 1 mei geven de fransen hun geliefde een bosjes Lelietjes-van-dalen, of mei- klokjes genoemd, omdat het geluk zou brengen. Op die dag wordt in Frankrijk de dag van de arbeid gevierd.  Ze krijgen er zelfs een vrije dag voor.  Die vrije dag hebben wij in Nederland net gehad met koninginnedag  Vrijwilligers van het rode Kruis verkopen deze takjes op de 1 mei markten.  De Lelietjes-van-dalen zijn witte, geurende bloemetjes die in mei bloeien maar toch heel giftig zijn.  Ze komen voor in bosrijke streken, maar kunnen ook goed in eigen tuin worden gehouden.  Plant ze in de zon of halfschaduw en in bijna alle grondsoorten voelen ze zich thuis.  
In de border kunnen ze goed onder struiken staan en met veel andere planten of bolgewassen gecombineerd worden.  Ze worden gedecoreerd in bruidsboeketten  en worden ook verwerkt in parfums.  Kortom…een veelzijdig bloemetje!

Veel Bloem Geluk!

donderdag 7 april 2011

De Vlinderstruik














De vlinderstruik (Buddleja davidii) doet zijn naam eer aan.  De struik trekt namelijk enorm veel vlinders aan.  Ze zijn in véél verschillende soorten te verkrijgen. 
De kleuren zijn paars, wit, roze, rode of geel. De struik kan wel zo’n 3 meter hoog worden.  Hij moet wel elk jaar, in april, gesnoeid worden tot wel 50 cm boven de grond  want dat bevordert de conditie van de vlinderstruik.  Het vermeerden van de vlinderstruik gaat via stekken of zaad. Maar stekken is het meest eenvoudigst omdat het maar zelden lukt om het zaad te laten kiemen. De vlinderstruik staat het liefst in de volle zon, maar doet het ook goed in halfschaduw.  Maar in de volle zon trekt hij meer vlinders aan.

Veel Bloem Geluk!

dinsdag 5 april 2011

De Lupine













Lupine is een kleurige borderplant. Ze hebben mooie lange sierlijke bloemtrossen.
Je hebt ze in verschillende kleuren en tinten. Paars, blauw, roze, wit, bruin , rood
en geel. Lupine betekent wolf. Het was vroeger voedsel voor de armen. Nu wordt
de lupinemeel verwerkt in pasta’s koekjes, pannenkoekenmeel en snacks.  Soms
kan je er flink allergisch voor zijn..dus voorzichtig! De Lupineplant is niet veel- eisend. Je hoeft ze niet te bemesten. Ook vindt hij het best om in de volle zon of
in halfschaduw te staan.  Ze bloeien uitbundig van mei tot juli.

Veel Bloem Geluk!

vrijdag 1 april 2011

Het Sneeuwklokje













Zij komen al heel vroeg uit de grond en zo kondigen ze het voorjaar aan.
Het is een sterk bolgewas en worden 25 cm hoog.
Sneeuwklokjes groeien in groepjes. Zo kunnen er weer nieuwe bollen ontstaan.
Je kan ze goed combineren met krokusjes. Ze groeien op schaduwrijke grond..

dus kunnen ze ook heel goed onder bomen geplant worden.
De bloei is vroeg in het jaar en dit lijkt ongunstig voor het bezoek van insecten 

ter kruisbestuiving, maar zo verrast de natuur je toch elke keer weer. 
Bijen en hommels halen bij gunstig weer al vanaf februari stuifmeel en nectar uit 
de sneeuwklokjes. Maar pas wel op, sneeuwklokbollen zijn giftig voor de mens!

Veel Bloem Geluk!